воскресенье, 25 октября 2020 г.

8 simpele tips om gewone witte rijst nét even wat spannender te maken

rijst als bijgerecht

Toegegeven: van de smaak een schep droge witte rijst worden wij niet bepaald vrolijk. Tóch lees je bij recepten zo vaak: ‘serveer met rijst’. Hoe los je dat op? Door je rijst nét wat spannender te maken, natuurlijk.

Deze tips zijn een gevalletje ‘kleine moeite, groot resultaat’. Met de kleinste ingrepen kun je rijst immers al transformeren tot een smaakvol hapje. Je leest het hieronder wel.

8 x tips om rijst spannender te maken

1. Scheutje sesamolie

Serveer je rijst bij een Aziatisch gerecht? Roer dan eens een scheutje sesamolie door je gekookte en afgegoten rijst. Gefeliciteerd: je hebt zojuist het aroma van je saaie witte rijst vertienvoudigd.

2. Gedroogde paddenstoelen

Maak je een herfstig stoofpotje en wil je er nog wat rijst bij? Hak dan wat gedroogde paddenstoelen fijn en kook die mee met de rijst. Ook een optie: kook de rijst in paddenstoelenbouillon.

3. Kokos-kurkuma

Een scheutje kokosmelk en een snuf gemalen kurkuma: meer heb je niet nodig om je witte rijst om te bouwen naar een spannender bijgerecht. Gele kokosrijst ken je wellicht uit de Indonesische keuken en past dan ook perfect bij je rijsttafel of gewoon bij een lekkere saté ayam.

4. Steeltjes van verse kruiden

Een supertip van Culy’s Nancy: hou voortaan de steeltjes van de koriander apart en voeg ze (fijngehakt) toe aan de rijst die je bij (bijvoorbeeld) Thaise curry serveert. Niet alleen geven ze heel veel smaak af, door de warmte van de rijst worden ze ook nog eens extra zacht. Kortom: gij zult de steeltjes van uw kruiden niet langer weggooien!

Deze tip werkt natuurlijk voor elk gerecht waar je koriander op zou serveren. Denk aan chili con carne of bij deze Mexicaanse lunchbowl met rijst, kip en limoenaïoli.

Chili con carne met espresso
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

5. Bouillon

Rijst koken in bouillon is altijd een goed idee. Baseer de keuze van je bouillon daarbij zoveel mogelijk op het hoofdgerecht waar je de rijst bij serveert. Serveer je rijst bij vis? Ga dan voor visbouillon. Zit er vlees in je gerecht? Dan is vleesbouillon wel zo lekker. Of hou het natuurlijk vega met een groentebouillonnetje, dat kan ook.

> Tip: Video: zo maak je een fantastische groentebouillon

6. Scheutje sojasaus

Van alle smaakmakers in dit lijstje is sojasaus waarschijnlijk nog de meest krachtige. Met één scheutje sojasaus maak je je rijst in een handomdraai een hoop spannender. Let op: té veel sojasaus kan algauw te zout worden. Sojasaus door de rijst is bijvoorbeeld lekker bij Aziatische rijstbowls, zoals bijvoorbeeld bij deze Aziatische rijstbowl met omelet en krokante kip.

7. Furikake

Wil je wat umami toevoegen aan je gerecht? Strooi dan wat furikake over je (susih)rijst. Dit Japanse strooisel met stukjes zeewier, sesam en gedroogde bonitovlokken maakt trouwens niet alleen je rijst, maar zowat álles lekkerder. Ken je het nog niet? Hier lees je meer over furikake.

8. Pinda’s

Gehakte pinda’s door de rijst zorgt niet alleen voor extra smaak, het geeft het geheel meteen ook een veel interessantere textuur. Dit passen we zelf graag toe wanneer we rijst serveren bij Thaise soepen, saté-bowls of bij één van deze hartige gerechten met pindakaas.

Meer kooktips?

Source: Culy.nl

Комментариев нет:

Отправить комментарий