среда, 24 июня 2020 г.

Evenementen, kermissen en buurtfeestjes mogen weer

„Door afstand te houden geven we ruimte aan elkaar", zegt premier Rutte. De 1,5 meterregel, handen wassen en drukke plekken vermijden blijven. Rutte stelt dat de regels soepeler kunnen worden nu de cijfers beter zijn. Hij benadrukt dat de maatregelen van de afgelopen maanden wel nodig waren. „Anders waren er 35.000 mensen op de intensive care terechtgekomen."

Premier Rutte meldt dat er weer veel meer mag vanaf 1 juli: evenementen, kermissen en buurtfeestjes mogen onder strenge voorwaarden weer. „Om het concreet te maken. In de Kuip of Arena mogen mensen weer op 1,5 meter afstand van elkaar zitten." Op het terras hoeven mensen zich niet meer aan deze regel houden als de horecaondernemer een 'kuchscherm' plaatst.

Openbaar vervoer

Verder kunnen middelbare scholen weer normaal open. Leerlingen mogen naast elkaar zitten, maar moeten wel voldoende afstand houden van docenten. Dat betekent in de praktijk na de zomervakantie.

In het openbaar vervoer komt het advies om het alleen voor 'noodzakelijke reizen' te gebruiken te vervallen. Alle zitplaatsen zijn weer beschikbaar. Op dit moment is slechts 40 procent van de zit- en staanplaatsen beschikbaar door coronabeperkingen. Rutte roept reizigers op om drukte en de spits te vermijden. Het mondkapje blijft wel verplicht.

Sportscholen

Sportscholen en sauna's mogen weer open, maar er zijn wel extra regels. Sekswerkers mogen eerder dan verwacht aan de slag en zijn niet pas op 1 september aan de beurt. Sommige dingen mogen nog niet. Nederlanders moeten uitkijken met schreeuwen, zingen en spreekkoren. Zangkoren mogen onder voorwaarden wel weer repeteren. „Neem een grote toeter mee of fluister 'hoera'", adviseert Rutte. Discotheken en nachtclubs mogen nog niet open.

Minister De Jonge (Volksgezondheid) waarschuwt voor het gevaar van een tweede golf. „We zijn pas echt beschermd als er een vaccin komt", zegt de bewindsman. Hij stelt dat het daarom belangrijk is om de coronaregels te volgen en om je te laten testen bij klachten. Premier Rutte sluit niet uit dat de 'oude' lockdown weer terugkomt als de cijfers weer slechter worden.

Persconferenties

De persconferenties na afloop van de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (crisisberaad kabinet) zijn voor miljoenen Nederlanders een soort vaste prik geworden. Gebarentolk Irma is door het vertalen van aankondigingen van maatregelen om de coronacrisis te beteugelen uitgegroeid tot een bekende Nederlander.

Nu het virusgevaar minder heftig rondwaart en er woensdagavond nog meer versoepelingen worden aangekondigd wil het kabinet af van de crisisstructuur. Tegelijkertijd eindigt daarmee ook de golf van persconferenties met historisch hoge kijkcijfers.

Source: telegraaf.nl

Комментариев нет:

Отправить комментарий