вторник, 17 марта 2020 г.

LIVEBLOG: de tofste initiatieven in de food wereld in tijden van crisis

Het advies van het kabinet was keihard: alle Nederlandse horeca (restaurants, cafés, bars) moet in ieder geval tot 6 april gesloten blijven. Maar de horeca gaat niet bij de pakken neer zitten, zo blijkt. Zo ontstaan er uit bittere noodzaak tal van toffe initiatieven van restauranthouders, chefs, leveranciers, producenten en foodies.

Wij houden ze voor je bij, zodat je de food wereld kunt steunen in deze – voor iedereen – moeilijke periode. Want steun kunnen ze hard gebruiken. Dus, strijk over je foodie-hart en draag als je kan je steentje bij. Hopelijk kunnen we als de crisis voorbij is weer van ze genieten.

Dit artikel wordt dagelijks geüpdatet. Heb je een tip voor de redactie? Mail naar info@culy.nl. 

> Ook lezen: Zo kun je jouw favoriete restaurants blijven steunen tijdens de corona-crisis

Liveblog: toffe initiatieven in de food wereld in tijden van crisis

18/03 om 21:16 restaurant Basiliek kookt voor medewerkers ziekenhuis

Sterrenrestaurant Basiliek* in Harderwijk zet zich in voor het personeel van het ziekenhuis in de stad. Dagelijks maken ze tussen de 250 en 500 opkikkertjes voor de medewerkers van het ziekenhuis. ⁣Ook doet het personeel van het restaurant boodschappen voor diegenen die het zelf niet meer kunnen of mogen.⁣ Super! Meer info op Instagram.

18/03 om 19:45 – pizzeria L’osteria doneert pizza’s aan OLVG

Pizzeria L’Osteria is 100 pizza’s gaan bezorgen aan het personeel van het OLVG ziekenhuis in Amsterdam, als blijk van steun.

18/03 om 18:00 – gratis risotto bij Huis de Wiers

Op vrijdag 20 maart kun je tussen 16:00 en 18:00 uur de beroemde risotto van Huis de Wiers in Nieuwegein gratis komen afhalen. Als tegenprestatie vraagt het restaurant of je een foto deelt op Facebook en een cadeaubon naar keuze aanschaft in de webshop. Kijk voor meer info en de voorwaarden op hun blog.

18/03 om 16:21 – Nespresso levert koffie aan ziekenhuis in Delft

Nespresso brengt koffiecups én koffiemachines langs bij het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft, speciaal voor het hardwerkende personeel.

18/03 om 16:07 – Noodles van Pig & Rye in Tilburg

Donderdag = noodle day bij Pig & Rye in Tilburg. Luc Martin, de bakker met een passie voor zuurdesem en goed vlees serveert al een tijdje elke donderdag fantastische ramen bij Pig & Rye. Vanaf nu kun je ook bij ze afhalen. Meer info op hun Insta.

18/03 om 15:34 – Sjefietshe in Amsterdam lanceert Sjefietshe Al Paso

Sjefietshe in de Pijp (die leuke cevicheria waar we onlangs nog van onze sokken werden geblazen) is ook in survival modus gegaan en lanceert Sjefietshe Al Paso, oftewel: ceviche to go. In Zuid-Amerika al heel lang onderdeel van de cultuur, nu ook in ons kikkerlandje. Van de goddelijke fish cakes tot aan de klassieke ceviche: vanaf donderdag 19 maart kun je het bij ze afhalen. Ze hopen spoedig ook te kunnen bezorgen via Thuisbezorgd.nl.

Sjefietshe to go
Bron: Sjefietshe

18/03 om 15:12 – bestellen bij De Bistronoom in Woerden

Restaurant De Bistronoom gaat vanaf vrijdag bestellingen opnemen. Ze bezorgen van woensdag t/m zondag in Woerden, Kamerik, Harmelen, Linschoten en Zegveld.  Meer info op Instagram.

18/03 om 14:00 – Jaimie van Heije maakt kookvideo’s op Insta Stories

Chefkok Jaimie van Heije (van Jaimie van Heije restaurant in Ouderkerk aan de Amstel) deelt op zijn Insta Stories recepten voor alle thuisblijvers. Hij neemt je zelfs mee terwijl hij boodschappen doet. Voor al uw culinaire inspiratie in barre tijden. Checken dus!

18/03 om 12:16 – Baut bezorgt in Amsterdam-Zuid.

Het nieuwe Bar Baut bezorgt nu in stadsdeel zuid de befaamde steak tartaar van chef Michiel van der Eerde, maar bijvoorbeeld ook de klassieke BAUT burger. Bestellen kan via barbaut.amsterdam.

18/03 om 11:04 – Wijnbar Most zet flessen wijn te koop

Bij Wijnbar Most in Vleuten (Utrecht) kun je normaliter zo veel wijn tappen als je wilt, nu willen ze voorkomen dat ze die wijnen over twee weken moeten weggooien. Want de kwaliteit is (door hun systeem dat werkt met Argon-gas) goed behouden gebleven. Kom binnen, kies een fles uit en betaal wat jij ‘m waard vindt. Of scoor een dichte fles. Check het op Instagram.

18/03 om 10:00 – steundekeukens.nl voor Utrechtse restaurants

Vinden we tof: op steundekeukens.nl verzamelen Elise en haar vrienden een overzicht van alle Utrechtse restaurants waar je nu terechtkunt voor afhalen of bezorgen. “Voor als je je favoriete restaurant een hart onder de riem wil steken, of gewoon, omdat je geen zin hebt om te koken”, aldus de initiatiefnemers. Je kunt ook een restaurant toevoegen.

18/03 om 09:30 Homemade ramen in Delft

Ramen-restaurant RamenNIKKOU in Delft is een ramen afhaalservice begonnen. Voor € 9,- euro kun je vandaag ramen met chicken komen afhalen. Meer info op hun Instagram.

17/03 – Mr. Lyan geeft cocktail-les op Instagram

De Britse cocktailheld Ryan Chetiyawardana die je ook wel kent als Mr. Lyan (van cocktailbar Super Lyan in Amsterdam) biedt wat troost in barre tijden door je cocktail-les te geven op Instagram. Check het account van Lyanessbar op Instagram.

View this post on Instagram

Amongst all the madness + the temporary closure of sister venues @silver.lyan @superlyan @lyan.cub we thought we’d bring you a bit of light relief in the form of some tasty how to DIY cocktails and ideas that you can keep yourself busy and topped up while at home. Kicking off with @mrlyan’s how to DIY martini, brought to you from Ryan’s own home trolley. Catch our IGTV for the full vid How to: Martini / cocktail You’ll need: 2 parts spirit 1 part vermouth/sherry/fortified – reduce if using a sweetener 2 dashes bitters How to: Stir over ice. Strain into frozen glass and garnish with a herb or citrus or whatever is to hand We’d love to see what you’ve been up to so please share away and please message in if you have any questions! #martini #mrlyan #homebar #diymartini #drinkstrolley #imbibegram #LyanessBar #cocktailvideos #mixology #homemadedrinks #gincocktails #drinksathome #drinksrecipes #martinis #martinigram

A post shared by Lyaness — cocktail bar (@lyanessbar) on Mar 17, 2020 at 2:14pm PDT

17/03 – De Loohoeve* heeft een sterrenmenu voor thuis

Restaurant De Loohoeve* in Schoonloo heeft een menu voor thuis bedacht dat je bij het sterrenrestaurant kunt afhalen of thuis laten bezorgen. Meer info op Instagram.

17/03 – Bistro Belén bezorgt in Rotterdam-West

Even bellen met Bistro Belén en ze bezorgen bij je thuis, in heel Rotterdam-West. Of kom hun delivery-menu afhalen. Het menu wordt dagelijks op Instagram gezet.

17/03 – Poké Perfect deelt poké bowls uit aan personeel OLVG

Kleurrijke Hawaïaanse poké bowls voor alle werknemers van OLVG Oost en West! Het Amsterdamse ziekenhuis werd door Poké Perfect getrakteerd op bowls, als blijk van waardering voor hun inzet.

17/03 – De Klub in Utrecht gaat bezorgen

Het leuke, eigenzinnige restaurant De Klub in Utrecht start ook met bezorgen. Vanaf woensdag 18 maart bezorgen zij in diverse wijken in Utrecht soep, huisgemaakt brood van chef Jasper, pastel de nata, hun eigen gin en nog veel meer. Kijk op www.deklub.nl.

17/03 – De Pomp in Utrecht doneert pakketten aan de zorg

Hotspot De Pomp in Utrecht roept op Instagram op om adressen van Utrechtse helden die in de zorgsector werken aan ze door te geven. Die pakketten met “alle producten dat elk huishouden door deze dagen heen zal slepen” bezorgen ze vervolgens gratis op locatie.

17/03 – Samuel Levie lanceert supportlocals.nl

Samuel Levie heeft een boodschap: “stop met hamsteren bij de supermarkt en bestel bij jouw lokale producenten”. Die hebben de financiële steun namelijk het hardste nodig: in heel Nederland worden lokale voedselproducenten zwaar geraakt door de corona-crisis.

Via supportlocals.nl kun je een boodschappenbox bestellen vol met producten van producenten die normaal aan de horeca leveren. Ze starten met bezorging in Amsterdam, de hoop is natuurlijk dat ze verder kunnen uitbreiden. Kijk onder de hashtag #supportyourlocals welke initiatieven er al zijn of meld je eigen initiatief kenbaar.

View this post on Instagram

Oke there we go. Het zijn lastige tijden maar met een beetje creativiteit en samenwerking komen we er wel! #supportyourlocals Tag a friend!!! Met een aantal producenten die normaal aan de horeca leveren gaan we vanaf donderdag een box direct aan de consument leveren. Samen met @moma_melkboer @instock_nl @bakkerijmama @lindenhoffhoreca en @brandtenlevie gaan we van dinsdag tot vrijdag Amsterdam beleveren. We maken een mooie box met basis ingrediënten waarmee je thuis aan de slag kan. Zo kunnen wij onze bedrijven door laten gaan en jullie onze mooie producten blijven eten. Dus stop met hamsteren bij de supermarkt en bestel bij jouw lokale producenten. Dat kan via deze box maar er zijn momenteel veel meer toffe initiatieven. Check supportlocals.nl (link in bio)

A post shared by Samuel Levie (@samuellevie) on Mar 17, 2020 at 8:22am PDT

17/03 – Branie in Amsterdam bezorgt zelf Aziatische gerechten

De branieschoppers van restaurant Branie in Amsterdam zijn druk in de weer om bezorgdiensten te regelen. Tot die tijd klimmen Branie’s Remco & Nick zelf op de scooter om te bezorgen in Amsterdam Oud-West en alles daarbuiten in overleg. Van Japanse curry tot aan zeebaars in teriyaki. Check hun Insta.

17/03101 Gowrie in Amsterdam verkoopt brood & boter

Wij noemden het brood van 101 Gowrie in ons artikel “Met stip het beste brood dat wij ooit hebben gegeten in een Nederlands restaurant“. Dat goddelijke ‘101 brood’ en de gerijpte boter van het restaurant kun je via Instagram Stories bij ze bestellen. Op = op.

17/03Gault & Millau verzamelt toprestaurants die nu aan take-away en delivery doen

Handig: Gault&Millau heeft online alle toprestaurants in Nederland in kaart gebracht die nu ook een take away-service of bezorgservice aanbieden.

17/03 Daghappen bij restaurant De Zeeuw in Haarlem

Vanaf morgen bezorgt Restaurant De Zeeuw in Haarlem goddelijke ‘daghappen’ in Haarlem, Bloemendaal, Aerdenhout, Overveen, Heemstede, Spaarndam, Santpoort-Noord en Santpoort-Zuid. Een compleet 5-gangenmenu kunnen ze ook voor je regelen.

17/03Dunkin’ lanceert eigen bezorgservice Dunkin’ Delivery

Alle vestigingen van Dunkin’ Donuts in Nederland zijn gesloten, maar niet getreurd. Vanaf vandaag is er namelijk Dunkin’ Delivery, verkrijgbaar via dunkindonuts.nl en de Dunkin’ app. Hiermee worden de donuts gewoon bij je thuisbezorgd.

Dunkin' Donuts bezorgservice
Bron: Dunkin’ Donuts

17/03Antoni Porowski serveert ‘cooking lessons in quarantaine’

De chefkok uit de Netflix-hit ‘Queer Eye’ ontdekte dat al zijn favoriete ingrediënten in de supermarkt waren uitverkocht en geeft daarom kooktips via Instagram.

16/03 – Fermin in Rotterdam bezorgt pizza’s

Vanaf a.s. woensdag gaat de houtoven aan en worden er heerlijke pizza’s gebakken bij restaurant Fermin in Rotterdam. De bodems worden gemaakt door Das Brot, en ze worden belegd met “producten die we op dit moment in huis hebben”, aldus Fermin. Binnen een straal van 2 kilometer regelen ze zelfs gratis bezorging. Check hun Instagram.

16/03 – 4850 in Amsterdam biedt zijn befaamde kaneelbroodjes aan voor take-away

De goddelijke kaneelbroodjes en koffie van 4850 in Amsterdam zijn nu beschikbaar voor take-out. Binnenkort hopen ze te starten met bezorging van hun gerechten, die worden gekookt door hun nieuwe (fantastische) chef: Tubó Logier. Houd hun Instagram in de gaten.

15/03 – Klassiekers afhalen bij Rijsel en Scheepskameel

De klassiekers van Café Rijsel in Amsterdam zijn vanaf vandaag te bestellen via Deliveroo. En je kunt ze ook komen afhalen. Voor broertje Scheepskameel geldt vanaf a.s. woensdag hetzelfde.

15/03- Massimo Bottura geeft kooklessen op Instagram:

De beroemde chef van restaurant Osteria Francescana*** in Modena geeft niet alleen kooklessen op Instagram, hij maakt daarnaast video’s de hij KitchenQuarantaine Q&A heeft genoemd, waarin hij prangende kookvragen van Instagrammers beantwoordt. Learn from the master en check zijn Instagram.

14/03 – Restaurant De Rozario* in Helmond biedt take-away aan

Haal de lekkerste gerechten af bij De Rozario*, zoals bao’s met miso mayonaise en sambal badjak, rundercarpaccio Asian style en nog veel meer. Check het op de Instagram van Jermain Rozario.

14/03 – RIJKS* levert een driegangenmenu voor thuis

Een sterrenmaaltijd bij je thuis, bezorgd door Deliveroo, Uber Eats of zelf afgehaald in het restaurant.

> Lees meer: Vanaf vandaag kun je eten van RIJKS restaurant thuis laten bezorgen!

rijks bestelservice
Bron: RIJKS

Комментариев нет:

Отправить комментарий