суббота, 29 февраля 2020 г.

Fel protest bij Franse filmprijzen om nominaties regisseur Polanski

De regisseur was genomineerd voor zijn nieuwe film J’Accuse, over de geruchtmakende Dreyfus-affaire van eind 19e eeuw, toen een Frans-Joodse kapitein onterecht werd beschuldigd van hoogverraad. Polanksi en zijn crew zijn niet bij de uitreiking. De regisseur zegt een «publieke lynchpartij» te vrezen. Hij bracht de aantijgingen in verband met antisemitisme, het onderwerp van de film.

Het protest ging ook in de zaal nog door. De film van Polanski kreeg drie onderscheidingen, waaronder die voor beste film en beste regie. Toen die laatste werd aangekondigd, stonden verschillende actrices op en verlieten de zaal.

Bestuur opgestapt

De discussie over de nominaties is zo hoog opgelopen dat het (volledig uit mannen bestaande) bestuur van de César Academy collectief is opgestapt. De Franse minister van Cultuur heeft de nominaties van J’Accuse een «slecht signaal genoemd». Talloze actrices en feministen reageerden diep verontwaardigd.

«Polanski onderscheiden is spugen in het gezicht van slachtoffers», zei actrice Adèle Haenel, die naar eigen zeggen als kind is misbruikt door een andere regisseur. Zij vindt dat Frankrijk wat betreft #MeToo de boot gemist heeft.

In Frankrijk bestond aanvankelijk kritiek op de wereldwijde beweging die ertoe geleid heeft dat vrouwen zich veel openlijker zijn gaan uitspreken over misbruik. Critici noemden de beweging puriteins en gevoed door mannenhaat. Maar uit de affaire rond Polanski, die in Frankrijk altijd veel respect genoot, blijkt dat het klimaat de laatste tijd is veranderd.

Polanski krijgt overigens nog wel steun van prominenten, zoals Brigitte Bardot. Die sprak zich al vaker uit tegen #MeToo en liet kort voor de Césars weten dat de omstreden regisseur in haar ogen geen blaam treft.

«We zouden hem dankbaar moeten zijn dat hij leeft en de Franse cinema behoedt voor middelmatigheid», schreef ze op Twitter. «Ik beoordeel hem op zijn talent en niet zijn privéleven.»

Artikelen in het Nederlands. nos.nl

Комментариев нет:

Отправить комментарий